Lessen Jeugd

Ouder- en kindgym

Speciaal voor meisjes en jongens van 1,5 en 3 jaar oud: gymnastieklessen voor ouder en kind. Peuters zijn volop in beweging: rollen, klimmen, klauteren, de eerste stappen en al snel rennen. De gymzaal is de ideale plaats om dit samen met je kind te doen. De kinderen krijgen spelenderwijs wisselende bewegingssituaties aangeboden, waardoor ze geprikkeld worden te bewegen. Naast klimmen en klauteren wordt er met klein materiaal gewerkt, zoals ballen, hoepels, pittenzakjes en een parachute. Daarnaast komen  kringspelletjes, liedjes, dans en muziek aan bod. Op vrijdagochtend  en zaterdagochtend zijn de kinderen vanaf 1,5 jaar met hun ouders welkom.

Kleutergymnastiek (4 -5 jaar)

Bewegen is voor jonge kinderen heel belangrijk. Vandaar dat in de gymles voor kleuters zoveel mogelijk verschillende bewegingsvormen aan bod komen, zoals: lopen, springen, rollen, zwaaien en balanceren. Een goede grove motoriek is de basis voor een goede fijne motoriek, zoals tekenen en schrijven. En kinderen vinden apenkooien geweldig! Hygiëa biedt op meerdere locaties (in Zeist en Werkhoven) en tijden kleuterlessen aan voor jongens en meisjes. De lessen kleutergym zien er elke week anders uit; de ene keer is het gericht op het oefenen van een bepaalde bewegingsvorm, zoals het balanceren, de andere keer verkent de situaties en toestellen zelf. Wat centraal staat is het kind een uitdaging geven in situaties die passen bij het kind zelf. Als het kind ouder wordt, zullen ook de oefeningen stapsgewijs moeilijker worden.

Turnen recreatie (jongens en meisjes)

Turnen is een veelzijdige sport en dit komt terug in de recreatielessen. In de turnlessen  wordt in een ontspannen sfeer op de diverse toestellen in de gymzaal getraind. Voor de lesuren tot en met 11 jaar geldt dat de meeste lessen starten en eindigen met een spel. De kinderen vanaf 12 jaar beginnen altijd met een warming-up. De kern van de les is het oefenen op twee of meer toestellen op het eigen niveau. Geen enkel toestel wordt overgeslagen. Eén a twee keer per jaar zijn er wedstrijden. Daarvoor wordt er met veel plezier flink geoefend in de les.

Turnen selectie (jongens en meisjes)

De verschillende selectiegroepen bestaan uit kinderen geselecteerd uit de recreatielessen. Ze turnen met veel plezier en willen graag meer leren en aan wedstrijden mee doen. Bij de selectielessen wordt extra aandacht besteed aan een goede lichaamshouding, spanning, lenigheid, kracht in combinatie met het oefenen aan de wedstrijdtoestellen. Afhankelijk van leeftijd en niveau wordt er op verschillende dagen extra getraind. Hygiëa is actief op wedstrijden in verschillende niveaus van het Nationaal Turn Systeem (NTS).